FIM MiniGP World Series dodaje klasu od 190 ccm 2023. – Roadracing World Magazine

Svjetska serija FIM MiniGP 2023. predstavljena u Mugellu

Nova kategorija od 190 ccm bit će dodana od sljedeće sezone

Subota, 28.05.2022

Svjetska serija FIM MiniGP postaje sve veća 2023.! Uz klasu 160cc, nova klasa 190cc pridružit će se seriji sljedeće sezone – stvarajući savršen sljedeći korak na putu do MotoGP™ i osiguravajući mladim vozačima da ne moraju prijeći na veće strojeve i staze. Grand Prix kako bi nastavili kako bi napredovali u karijeri motociklističkih utrka.

Svjetska serija FIM MiniGP 2023. i nova kategorija predstavljeni su na Gran Premio d’Italia Oakley u Mugellu u subotu, s predsjednikom FIM-a Jorgeom Viegasom, izvršnim direktorom Dorna Sports Carmelom Ezpeletom, voditeljicom komunikacija i marketinga d’Ohvale Maricom Barbiero i voditeljicom iz Pirelli Motorsport BU Moto Giorgio Barbier koji govori o novom projektu.

FIM MiniGP World Series 190cc natjecat će se na karting stazama, u skladu s natjecanjima od 160cc, sa sljedećim dobnim ograničenjima za svaku kategoriju:

160cc (10 inčni kotači) – 10-14 godina

190cc (12 inčni kotači) – 12-16 godina

S obzirom da su neki vozači zablistali u kategoriji do 160 ccm FIM MiniGP World Series, ali još nisu u dobi da se natječu na sljedećoj razini u programima Road to MotoGP™, nova kategorija 190 cc nudi mladim natjecateljima priliku da nastave učiti, utrkivati ​​se i usavršavati se na najsigurnijem mogućem mjestu dok svoju karijeru nastavljaju na manjim strojevima i karting stazama.

Samo oni koji već imaju MiniGP seriju 2022. mogu dodati klasu 190cc svojim natjecanjima za 2023. i to samo putem prijave. Nove zemlje ili regije koje se žele pridružiti FIM MiniGP World Series za 2023. bit će prihvaćene samo za klasu 160cc.

Klase 160cc i 190cc natjecat će se u Svjetskom finalu FIM MiniGP-a 2023. godine, gdje će se događaj s plavom vrpcom ponovno povećati.

Izdanje za 2022. – s dva najbolja vozača iz svake od 16 serija ove godine – održat će se 2. do 3. studenog na Circuit Ricardo Tormo u Valenciji, prije početka nove ere 160cc i 190cc natjecanja za sezonu. .

Predsjednik FIM-a Jorge Viegas: “To je odluka koju smo morali donijeti, kao što znate povećali smo dob u svim klasama za kružne utrke i mislimo da imamo prazninu za mlađe vozače, tako da je ova nova klasa od 190cc savršena za vozače koji žele nastaviti svoju karijeru, s obzirom na uspjeh MiniGP-a ove godine, mislim da je najbolja odluka napraviti ovu ekstra klasu.

Carmelo Ezpeleta, izvršni direktor Dorna Sports: “Ovo je vrlo važan korak za nas, učimo svake godine. MiniGP je počeo prošle godine s klasom 160cc, bio je jako dobar i sada smo zajedno s FIM-om, Ohvaleom i Pirellijem odlučili dati vozačima još jednu priliku da dođu u sljedeću fazu, s razlikom u godinama između onih koji mogu sudjelovati u Serija 160cc i 190cc. Jasno je da će od sljedeće godine nova klasa, samo za ljude koji već imaju seriju od 160ccm, pokušati stvoriti sljedeći korak za one koji se već voze, kako bi sigurno stigli u vrh moto utrka. To je nešto važno za nas i s FIM-om razgovaramo dugi niz godina, a kada smo prošle godine imali priliku stvoriti FIM MiniGP World Series, to je bio nevjerojatan uspjeh koji je rezultirao finalom u Valenciji.

“Moramo se posebno zahvaliti FIM-u, ali i savezima koji već organiziraju ova natjecanja i nude mogućnost stvaranja nove klase. Mislim da je to vrlo dobrodošlo i cijenimo Ohvaleov talent u stvaranju ovih fantastičnih motocikala i Pirellija koji isporučuje gume vrhunske kvalitete. To je pravi način za vožnju od malih nogu do JunioGP-a, a zatim i Moto3.

Voditeljica komunikacije i marketinga Ohvalea, Marica Barbiero: “Vrlo smo uzbuđeni i vrlo ponosni što povećavamo raspon motocikala uključenih u FIM MiniGP World Series. To nam je bilo jako važno i na ovom projektu radimo dugi niz godina. Vidjevši povjerenje koje FIM i Dorna daju u ovaj projekt, kao i svi savezi, čini nas vrlo zadovoljnim projektom.

“Ponosni smo što je gotovo svaka zemlja koja je već uključena u natjecanje 160cc također zainteresirana za 190cc, pripremajući vozače za sljedeće korake na putu do MotoGP-a.”

Pirelli, šef Motorsport BU Moto Giorgio Barbier: “Svi smo zainteresirani za mlađe generacije i moramo se brinuti o njima. Dakle, ova djeca bi mogla biti brza i prvaci u budućnosti, ali mi im moramo pokazati put. Mislim da ljudi poput mene, i stručnjaci poput svih ostalih na pozornici, moraju tim dečkima pokazati put i pomoći im u tome. Iz perspektive guma, lako nam je pokušati im pružiti kvalitetne gume za uvjete diljem svijeta.

  • Add Your Comment